Confituur van rode vruchten & groene kruiden

De echte Bourgondiërs onder ons weten waarschijnlijk al langer dat bessen, groene kruiden en balsamicoazijn heel goed samengaan. Wie mijn mascarpone mousse met gemarineerde aardbeien al eens maakte, weet het waarschijnlijk ook. Ben je nog wat sceptisch? Dan kan ik je alleen maar aanraden het toch eens te proberen. Succes!

CONFITUUR
Wij hebben altijd confituur in huis. Ik vind het niet alleen super lekker op de boterham, maar draai het ook geregeld door wat yoghurt als ontbijt met wat muesli of granola. Het is trouwens ook heel handig om in de kast te hebben staan, want je maakt er ongetwijfeld vrienden en familie blij mee als je wordt uitgenodigd voor een etentje. Het kost je minder dan een fles wijn of boeket bloemen én het is veel origineler.

RODE VRUCHTEN
Je kan de confituur maken met verse vruchten of fruit uit de diepvries. Je zal het verschil misschien wel proeven, maar de prijs ook drukken en het allerbelangrijkste: de confituur is sowieso lekker. Nog een tip: vries vers fruit in en maak confituur als je er genoeg van verzameld hebt. Deze tip is 100% no waste, want op deze manier kan je ‘platte’ aardbeien of andere bessen toch gebruiken. Die braambessen die je langs de kant van de weg tegenkomt kunnen er trouwens ook bij!

GROENE KRUIDEN
Dankzij de groene kruiden is dit niet zomaar een confituurtje. Basilicum, tijm en oregano krijgen mijn voorkeur. Rozemarijn zou er zeker ook bij kunnen, maar dan moet je goed opletten dat die niet te overheersend wordt. Gebruik zeker verse kruiden en bind ze samen in een bouquet garni, op die manier kan je ze makkelijk verwijderen als de confituur klaar is. Hoeveel kruiden je gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Ik gebruik 2-3 takjes per kruid en dan proef je de kruiden, zonder dat de smaak te sterk is.

Ingrediënten

Bereiding

  • Breng de vruchten met het citroensap en suiker in een grote kookpot (die mag maar halfvol zitten, want de confituur komt flink omhoog tijdens het koken). Laat ongeveer 30 minuten rusten zodat het sap vrij komt en het vruchtvlees al wat malser wordt. Plet het vruchtvlees met een stamper tot je de gewenste textuur verkrijgt, of gebruik een staafmixer voor een gladdere confituur zonder stukjes.
  • Voeg de kruiden toe en breng het mengsel aan de kook. Laat 4 minuten zachtjes doorkoken. Vergeet niet af en toe te roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Verdeel de confituur over gesteriliseerde bokalen en label ze met de datum. De confituur blijft zeker 1 jaar goed (en waarschijnlijk nog langer ook, maar ik maak liefst eerst mijn potjes leeg voor ik aan een nieuwe lading begin). Smakelijk!

* Als je een andere suiker of pectine zou gebruiken, lees dan zeker goed de instructies op de verpakking na.