Aardbeienconfituur met een vleugje citroen

Ik vind confituur maken zo leuk! Het is ook zo dankbaar, want (bijna) altijd lekker. Toegegeven, de textuur kan soms wat tegenvallen, maar doorgaans lukt het als je de instructies op de verpakking van je pectine of geleisuiker volgt. Hét geheim? Gebruik vruchten die volop in het seizoen zijn. Dan zijn ze het lekkerst en al héérlijk zoet van zichzelf.

NAAR DE MARKT
Hoe weet je of fruit ‘in het seizoen is’? Ga naar de markt en als ze ermee naar je oren smijten is het goed. Deze aardbeienconfituur is daar een perfect voorbeeld van. Overal stonden de aardbeien afgeprijsd én er was heel veel keuze qua grootte ook. Voor confituur hoef je geen grote prachtexemplaren te nemen, dus we namen de kleinste aardbeitjes die echt spotgoedkoop waren. Omdat we 8 bakjes kochten, kregen we nog eens 2 bakjes gratis mee. 5kg aardbeien dus, voor €9. Dat is goed voor een vieruurtje met aardbeien uit het vuistje, een aardbeien- en slagroomtaartje, en 10 potte confituur. Héérlijk toch?!

WAAROM CITROEN?
Aardbeienconfituur is al lekker op zich, maar door wat extra citroensap toe te voegen behoud je een mooie rode kleur én voeg je een beetje pit toe. Ik gebruik trouwens zowel het sap als de zeste van de citroen. Je proeft het er niet echt door, maar frist de boel lekker op. Geen must dus, maar zeker en vast wel een aanrader.

VARIEER
Je kan ook eindeloos variëren, want aardbeien zijn super dankbare vruchten om mee te werken. Waarom niet eens wat groene kruiden erbij? Tijm, basilicum, en oregano passen er perfect bij. Een scheutje balsamicoazijn maakt het plaatje compleet. Of rabarber! Zelfs wie niet graag rabarber lust, kan deze combinatie smaken. Neem evenveel aardbeien als rabarber en de zurige, wrange smaak van de rabarber is mooi gebalanceerd. Een vleugje rozenwater is trouwens ook niet mis. Je ziet het: mogelijkheden zat. Laat je creativiteit de vrije loop en je zal héérlijke creaties maken.

Ingrediënten

Bereiding

  • Was je aardbeien in ijskoud water met een flinke scheut azijn. Dan lossen de haartjes goed en van zo’n ijsbadje knappen ze helemaal op. Verwijder vervolgens de kroontjes en snijd de aardbeien in hapklare stukken. Je moet 2kg gesneden fruit overhouden, dus best een beetje extra voorzien.
  • Meng de aardbeien met de citroen en suiker in een grote kookpot (die mag maar halfvol zitten, want de confituur komt flink omhoog tijdens het koken). Laat ongeveer 30 minuten rusten zodat het sap vrij komt en het vruchtvlees al wat malser wordt. Plet met een stamper het vruchtvlees tot je de gewenste textuur verkrijgt, of gebruik een staafmixer voor een gladdere confituur zonder stukjes.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat 4 minuten zachtjes doorkoken. Vergeet niet af en toe te roeren om aanbranden te voorkomen.

Verdeel de confituur over gesteriliseerde bokalen en label ze met de datum. De confituur blijft zeker 1 jaar goed (en waarschijnlijk nog langer ook, maar ik maak graag eerst mijn potjes leeg voor ik aan een nieuwe lading begin). Smakelijk!

Tip: Vul ook enkele mooie potjes. Op die manier heb je altijd leuke attenties in huis voor als je op bezoek gaat. Wie lust er nu niet graag een potje verse confituur?