Mosselen met frietjes

2 personen

Kan je geloven dat ik lange tijd geen mosselen lustte? Ik ben dus het levende bewijs dat je dingen kan leren eten. Mosselen eten is ook zo gezellig. Al is het maar omdat je geen mes en vork moet gebruiken!

KINDERMENU
Als kind kregen we vaak een curryworst met frietjes, maar naarmate je ouder wordt, wordt dat toch een beetje gênant. Door steeds te blijven proeven at ik op den duur toch al eens een bordje mee. Ik ben nog steeds niet degene die elke week, of zelfs elke maand, mosselen gaat eten. Maar zo een paar keer per jaar kan me dat toch wel smaken.

Een tijdje geleden maakte is ze dus voor het eerst zelf. ‘Haha! Een foodie noemt die zichzelf’, hoor ik je nu denken. En je hebt gelijk. Ik vind dat mosselen eten stinkt én ik wil het niet noodzakelijk vaak eten. Als mijn mama dus vraagt om mosselen te komen eten, schuif ik graag mijn bordje bij, maar om ze dan zelf eens te maken vond ik tot voor kort toch echt wat teveel werk (en stank). Maar goed, je hebt een foodblog en de mosselen zijn in het seizoen… dan kan je al bijna niet anders meer. Mosselen dus. Aan tafel!

KANT-EN-KLAAR…
Nu moet je me geloven als ik zeg dat ik bijna nooit voorgesneden groenten koop. Het enige wat ik zoal eens koop is witte kool (omdat je dan een klein zakje kan kopen i.p.v. met een hele kool zit terwijl je eigenlijk alleen een koolsla wilde maken) en dus mosselgroentjes. Ik vind dat handiger, ja. Mosselen zijn het lekkerst met verschillende groenten in de basis en om achteraf niet met een halve selder te blijven zitten, koop ik dus een zakje. De mosselkruiden krijg je er meestal bij en die gebruik ik ook. Dan is het echter tijd om de boel wat op te leuken.

… MET EEN TWIST
Ik begin dus meestal met een zakje mosselgroenten, maar geef er dan mijn eigen draai aan. Wat voeg ik nog toe? Eerst en vooral look. En liefst een paar tenen. Daarnaast nog een heleboel verse kruiden uit de moestuin: peterselie, basilicum, oregano, bieslook, dille en lavas (of wilde selder). Nog wat ansjovis of visbouillon voor een extra kick, een halve citroen in plakjes om het wat lichter te maken en een eetlepel chili flakes om het spannend te houden. Je kan nog witte wijn toevoegen als je wil of een scheutje room, maar dat hoeft voor mijn niet echt. Ook hier geldt hetzelfde als bij de meeste recepten die ik post: gebruik wat je lekker vindt. Heb je nog wat prei op overschot? Prima! Een stukje venkel? Lekker, hoor! Tomaten blokjes passen er ook goed bij, en waarom probeer je niet eens iets met curry en kokosmelk? Dat ga ik volgende keer doen en als het lukt zie je het recept hier verschijnen. Wish me luck!

Tip: Gebruik als vetstof eens wat reuzel, chorizo of enkele plakjes spek. Surf en turf staat niet alleen leuk op de kaart van de plaatselijke brasserie, het is ook echt een goed idee!

Ingrediënten

2 personen

Voor de mosselen

Voor de mosselsaus

Bereiding

  • Doe 2els olijfolie, boter of reuzel in een grote pot. Stoof daarin de mosselgroentjes, citroen en kruiden aan. Zorg ervoor dat de citroen mooi karameliseert, dat zorgt voor extra smaak.
  • Maak intussen de mosselen schoon in ruim water. Verwijder de baard en eventueel de zeepokken. Schep de mosselen in de pot, schud even goed op en gaar gedurende 5 minuten of tot alle schelpen open gestoomd zijn.
  • Voor de frietjes snijd je de aardappelen eerst in dikke plakken en vervolgens en staafjes van de gewenste dikte. Schillen hoeft niet, maar mag natuurlijk wel. Was de frietjes goed in koud water, dep droog en bak de frietjes in 2 baksels voor in frietvet van 150C. Laat ze volledig afkoelen op keukenpapier en bak af op 180C. Bestrooi onmiddellijk met zout.
  • Maak de mosselsaus door alle ingrediënten te mengen.

Schep de mosselen in diepe borden en werk af met verse kruiden. Serveer met mosselsaus en frietjes. Smakelijk!