Kip tikka masala meatballs

4 personen

Ok, first things first. Wist je dat masala eigenlijk gewoon ‘kruidenmix’ betekent? En dat er geen vast recept bestaat om kip tikka masala te maken? Volgens Wikipedia heeft men ooit zelfs 48 recepten vergeleken en het enige ingrediënt dat ze alle gemeen hadden was… kip. Elke tikka smaakt dus anders en ik ben dan ook heel trots dat ik er nu zelf ook één heb.

GEHAKTBALLEN
Waarom gehaktballen? Waarom niet eigenlijk?! Iedereen lust het graag, het is kindvriendelijk en het is eens wat anders dan het originele gerecht. Toegegeven, de werkwijze is wel anders. Je kan de gehaktballen toch moeilijk laten marineren in yoghurt? Ik heb echter wel mijn best gedaan om trouw te blijven aan de typische ingrediënten en ik heb dan ook niks raars toegevoegd ofzo. De balletjes zijn niet heel stevig, maar eens gebakken super fluffy en sappig. Je zou extra paneermeel kunnen toevoegen, maar dat gaat ten koste van de smaak en dan wordt het vlees ook al snel te droog. Ik raad het dus niet aan.

MASALA
Voor mijn masala heb ik me gebaseerd op de kruiden die Jamie Oliver gebruikt. De bereidingswijze is echter helemaal anders en het eindproduct dus ook. In plaats van de kruidenmengeling toe te voegen aan yoghurt voor een marinade, heb ik er een currypasta van gemaakt. Je mengt dus alles in een vijzel tot een gladde, super geurige en kleurige pasta om de gehaktballen in te bakken. Héérlijk!

GEROOSTERDE LOOK
Ik heb het al vaker gezegd, maar geroosterde look is een complete game changer. Het is amper werk, blijft lang goed en geeft zoveel smaak dat het een vaste waarde in de koelkast is geworden. Omdat de look geroosterd is, verliest hij aan scherpte zonder aan smaak in te boeten. Integendeel, je transformeert de look in een half uurtje van stinkende witte knolletjes, naar goudbruine smaakbommetjes. Dit is geen must want je kan het perfect vervangen door verse look, maar ik vind het toch de moeite waard. Hoe jij ook een voorraadje maakt, lees je hier.

NAAN
‘Doe je dat brood erbij voor de foto’, werd me eens gevraagd. Het antwoord is nee. Dat is niet alleen tegen mijn manier van werken, maar wat is er nu beter dan carbs on carbs? De naan is onmisbaar. En de rijst ook trouwens. Die slorpt de saus heerlijk op, terwijl je het brood kan gebruiken als lepel om al het lekkers op te scheppen en ongegeneerd in je mond te proppen.

Ingrediënten

4 personen

Voor de gehaktballen

Voor de masalapasta

Voor de saus

Bereiding

  • Maak eerst de gehaktballen door alle ingrediënten te mengen. Maak gelijke ballen door met een ijsschep bolletjes uit de mengeling te scheppen. Maak je handen een beetje nat en rol de balletjes mooi rond. Bak ze in de pan met een scheutje olijfolie tot ze goudbruin kleuren.
  • Maak intussen de kruidenpasta door alle ingrediënten in een vijzel tot een smeuïge pasta te stampen. Voeg de masala toe aan de gehaktballen en bak kort even mee. Zet aan de kant.
  • In dezelfde pan kan je de saus maken. Fruit de ui en de peper tot ze glazig zijn heerlijk ruiken. Voeg de kruiden en het amandelpoeder toe en bak kort even mee. Blus met de tomatenblokjes en kokosmelk. Kruid met het bouillonblokje en breng aan de kook.
  • Als de saus kookt, voeg je de gehaktballen toe. Laat ongeveer 20min pruttelen voor je iedereen aan tafel roept.

Serveer met fluffy basmati rijst, geroosterde bloemkool, warm naan brood, zure room of yoghurt, koriander (of peterselie) en geroosterde amandelen. Smakelijk!

TIP: Zoals zoveel stoofpotjes is deze tikka eigenlijk nog lekkerder de dag nadien. Maak hem dus gerust een dag op voorhand en vergeet niet teveel te maken zodat je nog een portie kan invriezen.