Selder met balletjes in tomatensaus

6 personen

Deze klassieker staat hier tijdens de herfst- en wintermaanden vaak op tafel. De kindjes zijn er dol op en wij ook. Ik maak dan vaak een grote pot en vries enkele porties in als kant-en-klare, maar huisgemaakte maaltijden voor op drukke dagen. Enkel nog wat patatjes bakken, puree maken of pasta koken en je hebt een heerlijke maaltijd klaar met minimale moeite. Daar teken ik voor!

WITTE SELDER
De truc is om grote en kleine stukjes te hebben in je saus. De viesneuzen onder ons eten de kleine stukjes vast en zeker mee op, de lekkerbekken vissen de grote stukken er met plezier tussenuit. Een andere tip is om de buitenste stelen van de selder te schillen met een dunschiller. Zo verwijder je de taaie nerven en heb je dus geen vervelende ‘draadjes’ in je saus. De grote stukken kook ik voor, de rest fruit ik samen met de look en de ui in de pan. De blaadjes houd ik meestal apart om er helemaal op het einde door te roeren samen met de verse kruiden. We gooien zo weinig mogelijk weg hier, dus enkel het onderste van de knol gaat in het compostvat.

BALLETJES
Hoe lekker je saus ook is, iedereen weet dat de ster van dit gerecht de balletjes zijn. En de beste balletjes maak je zelf. Het geheim? Als je een beetje panko en melk toevoegt aan het gehakt krijg je zachte, sappige balletjes. Als je die dan nog eens goudbruin bakt op een hoog vuur en in boter, dan zit je goed. Voorzie dus zeker genoeg balletjes, want er zullen er ongetwijfeld uit de pot verdwijnen nog voor je aan tafel gaat, en ook na het eten worden er hier (koude) balletjes uit de pot gestolen. Heerlijk snackje voor wat later op de avond.

Tip: om gelijke balletjes te rollen kan je best een ijsschep of ‘cookie scoop’ gebruiken. Leg ze apart op een bord, druppelen wat olijfolie in je handpalmen en rol balletjes.

TOMATENSAUS
Mijn mama maakte altijd een soort van klassieke kaassaus met tomatenpuree, maar dat vind ik te zwaar. Ik maak een klassieke tomatensaus met tomaten(blokjes) uit blik, maar voeg meestal ook wat melk of room toe voor een smeuïge saus. De finishing touch zit hem in de verse kruiden. We weten allemaal dat tomaten houden van basilicum en oregano, maar ook tijm, peterselie en laurier verdwijnen in de pot. De gebakken gehaktballen geven de saus extra smaak, dus laat ze gerust verder garen in de pot. Dat zal de saus iets vettiger maken, maar daardoor toch ook nog ietsje lekkerder.

OVERSCHOT…
… bestaat niet! Als de portie groot genoeg is voor een volgende keer kan je het eens afgekoeld goed invriezen. Is het toch te weinig? Vis de balletjes dan uit de saus voor op de boterham de volgende dag en maak met de overschot van de saus een heerlijk soepje. Voeg groentebouillon toe, breng aan de kook en mix tot een gladde soep. Samen tegen verspilling, zegt. Iedereen content!

Ingrediënten

6 personen

Voor de balletjes

Voor de tomatensaus

Bereiding

  • Snijd de uien en fruit samen met de look in een grote pot met enkele eetlepels olijfolie. Kuis ondertussen de selder: schil de buitenste stengels met een dunschiller en snijd die in grote stukken. Kook ze beetgaar in licht gezouten water en giet af. Het midden van de selder snijd je fijn en voeg je toe in de pan bij de ui. Roer regelmatig tot de selder al dente is, ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de tomaten toe. Gebruik voor de saus gerust oude tomaten op. Als ze te zacht zijn geworden om smakelijk op te eten, zijn ze perfect voor de saus. Afhankelijk van hoeveel verse tomaten je hebt kan je een blik tomatenstukjes weglaten. Kruid de saus met groentebouillon, peper, zout en chili flakes. Voeg een scheut balsamicoazijn toe, of gebruik de iets zoetere balsamicocrème als de saus te zuur is. Breng de saus aan de kook en laat op een zacht vuurtje pruttelen.
  • Maak intussen de gehaktballen klaar door het gehakt te mengen met de panko, melk, chapelure, kruiden en mosterd. Meng alles goed onder elkaar en rol balletjes. Bak ze goudbruin in de pan en voeg ze toe aan de saus. Laat alles pruttelen tot het gehakt gaar is en roer de verse kruiden door de saus. Dien op.

Serveer met gewone puree, puree met Parmezaanse kaas, gebakken of gefrituurde patatjes, of pasta. Smakelijk!