Gegratineerde prinsessenboontjes met tomaat & Parmezaanse kaas

Toegegeven, een grote moestuin hebben is héérlijk! Zeker als je er net als ik niet zelf voor moet zorgen. Ik krijg dus steeds de meest verse biogroentjes door mijn keukenraam aangegeven door de knapste tuinman van de straat. Maar…

…het heeft wel als gevolg dat we soms een overvloed hebben aan 1 groente. En omdat ik niet graag de hele week hetzelfde eet, maar wel bijvoorbeeld boontjes voor een heel leger krijg aangevoerd terwijl de diepvries al vol courgettes zit want die waren eerst klaar, moet ik wel creatief zijn. Enter deze boontjes.

BOONTJES BIJ DE BBQ
Deze boontjes zijn een perfect bijgerecht voor de BBQ. Het is eens wat anders dan al die koude plat die je anders voorgeschoteld krijgt en je kan het perfect op voorhand voorbereiden. De kerstomaatjes en zongedroogde tomaten geven de boontjes een zomerse toets en de Parmezaanse kaas zorgt voor de perfecte zoute finish.

CUISSON BEETGAAR
Om ervoor te zorgen dat de boontjes succes hebben, is het belangrijk ze eerst beetgaar te koken. Te lang en ze worden zompig, te kort en ze zijn te taai. Maak je geen zorgen als er nog een flinke beet aan zit na het koken, je zet ze voor het opdienen toch nog even in de oven waardoor ze nog een beetje verder garen.

TOMATO, TOMAHTO
Twee soorten tomaatjes maken het gerecht helemaal af. Ze zorgen voor een heerlijke zomerse toets én frissen de boel heerlijk op. Je voegt ze dan ook pas toe na de oven. De zongedroogde tomaatjes kan je eventueel al voor de oven toevoegen en mee bestrooien met de Parmezaanse kaas. De rauwe kerstomaatjes zorgen voor een frisse smaakexplosie en heerlijk warm/koud contrast.

Ingrediënten

Bereiding

  • Kook de prinsessenboontjes beetgaar in een grote pot gezouten water. Ongeveer 6 minuten. Giet af en spoel met koud water. Schik de boontjes op een grote ovenvaste schaal en bestrooi met Parmezaanse kaas en eventueel zongedroogde tomaten.
  • Maak ondertussen de tomatensalade door de kerstomaten in ongelijke stukken te snijden. Snijd bijvoorbeeld enkele tomaten in 2, de andere in 4, in schijfjes of onder een andere hoek. Snijd ook de zongedroogde tomaten in kleinere stukken. Meng de tomaten onder elkaar en kruid met olijfolie, peper, zout en verse basilicum en/of oregano.

Als de boontjes uit de oven komen kan je ze garneren met de tomatensalade en geroosterde pijnboompitten. Werk af met groene kruiden. Smakelijk!