Donkere chocolademousse met compote van rode vruchten & crumble

Als dit Masterchef was dan zou de titel van dit dessert waarschijnlijk langer zijn. *Insert Australisch accent* Today I made for you guys a dark chocolate mousse with a mixed berry and red wine compote, and a shortbread and pistachio crumble. Ni slecht, hoor!

DONKERE CHOCOLADE
Dat is wat mij betreft de enige echte chocolade. Ik gebruik graag pure chocolade, maar niet de super scherpe chocolade van 70% of 80%. Omdat er aan de mousse geen room wordt toegevoegd zou het anders wel héél straf worden. Die soort houd ik liever om te knabbelen bij een kopje koffie.

RODE VRUCHTEN
Fruit en chocolade gaan echt goed samen. Voor dit dessert koos ik rood fruit. De mousse is al redelijk zoet, dus de fris-zure smaak van de bessen zorgen voor een mooie balans. Gebruik gerust diepvries fruit. Verse vruchten zijn vaak veel duurder, niet het hele jaar door te krijgen en in dit gerecht proef je het verschil toch niet.

RODE WIJN
De toevoeging van rode wijn maakt het dessert super feestelijk. En geef toe: rode wijn en donkere chocolade is een match made in heaven, en let er maar eens op hoeveel rode wijnen  beschreven worden als ‘met toetsen van rode vruchten’. Het klinkt misschien een beetje avontuurlijk, maar ik kan je beloven dat dit dessert een voltreffer van formaat is.

CRUMBLE
De crumble kan je makkelijk zelf maken (zie recept), maar je kan ook heel gemakkelijk valsspelen door gewoon wat zandkoekjes of Bretoense galetten te verkruimelen. Niemand hoeft het te weten en niemand zal het je kwalijk nemen. Heb je dus niet veel zin om naast chocomousse en compote ook nog eens een crumble te maken, dan is dit het perfecte achterpoortje.

MISE EN PLACE
Je kan de mousse tot 2 dagen op voorhand maken. Omdat er rauwe eieren inzitten is de houdbaarheid helaas beperkt. De compote blijft in een gesteriliseerde bokaal heel lang goed, dus die kan je makkelijk op voorhand maken en je kan de overschot dus ook nog goed bewaren. De crumble maak je maximaal een dag op voorhand en bewaar je best in een luchtdichte doos met een keukenpapiertje om het vocht te absorberen zodat de crumble krokant blijft. Gebruik je koekjes om te verkruimelen, dan doe je dat best à la minute.

SERVEREN
Dit dessert is echt een toppertje. De ideale afsluiter van een feestelijk etentje, want dankzij de verrassende combinaties en de verschillende texturen absoluut niet saai. Maak de glaasjes vlak voor het serveren af door de compote en crumble toe te voegen. Een tasje koffie smaakt er heerlijk bij, maar een lekker glas rode wijn even goed.

Wist je dat er ook rode dessertwijn bestaat? Ik ben absoluut geen somellier, maar als je nog op zoek zou zijn iets om bij dit dessert te serveren, kan ik het absoluut aanraden!

Ingrediënten

Voor de crumble

Voor de rode vruchten compote

Voor de chocomousse

Bereiding

  • Splits de eieren en meng de suiker met de dooiers. Mix tot een romige en bleke massa. Hak de chocolade fijn en smelt in intervallen van 30s in de microgolfoven. Roer door het ei- en suikermengsel. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en spatel in 3 delen voorzicht onder de chocolademousse tot je een luchtige egale massa hebt. Verdeel over 15 potjes en laat minstens 4u opstijven in de ijskast.
  • Voor de compote laat je de rode vruchten en wijn 15min koken. Voeg vervolgens de suikers toe en kook nog 4 minuten flink door. Roer af en toe zodat je compote niet verbrandt. Bewaar in een gesteriliseerde bokaal tot gebruik.
  • Smelt de boter voor de crumble. Laat even afkoelen en voeg de overige ingrediënten toe. Gebruik je vingers om het deeg te verkruimelen op een bakplaat met bakpapier. Bak de crumble 12-15min in een voorverwarmde oven van 180C. Schudt de crumble halverwege even op voor een extra krokante finish. Bewaar in een luchtdichte doos met een keukenpapiertje.

Serveer de chocolademousse met een lepeltje compote en een lepel crumble. Bestrooi met gehakte pistachenoten en een beetje poedersuiker of cacaopoeder. Dien meteen op en geniet. Smakelijk!