Gevulde courgettes met couscous salade

4 personen

Er was eens een moestuin… all jokes aside, onze moestuin spuwt courgettes. De diepvries zit vol, het is geen weer voor soep en geloof het of niet, maar ook gegrilde courgettes word je beu op den duur. Tijd voor iets nieuws dus en onze kleine ronde courgettes zijn er ideaal voor!

RONDE COURGETTES
Dit jaar hebben we enkel ronde courgettes. Breek me de mond niet open! Het heeft iets te maken met voorzaaien en vergeten welke plantjes welke zaadjes zijn, dan de zaailingen uitdelen en zelf dus enkel ronde courgettes overhouden in plaats van een mooi assortiment aan gewone, gele en ronde courgettes. De smaak van ronde en langwerpige courgettes is hetzelfde, maar de ronde courgettes hebben precies dikkere en hardere pitjes. Het is dus cruciaal dat je ze goed uitlepelt voor je ze vult. Gebruik er een ijsschep voor. Die hebben scherpere randjes en maken je het leven een stuk gemakkelijker.

COUSCOUS SALADE
Couscous is ideaal voor salades, lekker warm én koud en daarom de perfecte vulling voor onze courgettes. Omdat ik deze graantjes altijd associeer met de Noord-Afrikaanse keuken, heb ik de salade ook zo gekruid. Het leuke aan couscous salade is echter dat het lekker is op heel veel verschillende manieren. Je kan het daarom perfect aanpassen volgens je eigen smaak. Ik gebruik vaak wat ik eigenlijk al in huis heb, maar voeg altijd een aantal basisingrediënten toe:

  • Fruit (appel of grantaatappelpitjes) en/of gedroogd fruit (rozijnen of abrikozen)
  • Gegrilde groenten (paprika, aubergine, courgette, wortel)
  • Noten (pijnboompitten, pistachenoten, walnoten, amandelen)
  • Verse kruiden (basilicum, munt, oregano, bieslook, peterselie, lente-ui)
  • Gedroogde kruiden (paprika, chili flakes, za’atar, kaneel, komijn, curry)
  • Smaakmakers (groentebouillon, ciderazijn, balsamicoazijn, olijfolie, citroensap en -zeste)
  • Extra’s: fetakaas, haloumi, zongedroogde tomaten, olijven, kappertjes, …

HOT OR COLD
Wat ik zo goed vind aan dit gerecht is dat het zowel warm als koud lekker is. Je kan het dus perfect op voorhand maken en koud opeten, of nog even in de oven schuiven om het op te warmen. Serveer het met een kom soep in de winter, of een frisse salade met yoghurtdressing in de zomer. Kies jij maar!

Ingrediënten

4 personen

Bereiding

  • Snijd de hoedjes van de courgettes en hol ze uit *. Bestrooi rijkelijk met zout en zet ze omgekeerd op een handdoek. Na 30min kan je ze afspoelen en droogdeppen. Schik de courgettes in een ovenschaal en gaar in de oven gedurende 20-30min op 180C.
  • Maak ondertussen de couscous salade. Gaar de couscous in groentebouillon volgens de instructies op de verpakking. Roer los en laat afkoelen. Snijd de zongedroogde tomaten in fijne reepjes, de lente-ui in dunne ringen en de appel en komkommer in kleine blokjes. Schil de wortelen (of niet en was ze dan), snijd in twee en dan in kleinere stukjes, en bak kort in olijfolie. Voeg op het einde wat honing toe en zet apart. Verkruimel de fetakaas en rooster de pijnboompitten. Voeg alles toe aan de couscous en breng op smaak met 2els olijfolie, 1el ciderazijn, sap en zeste van ½ citroen, 2tl za’atar en peper, zout en chili flakes naar smaak.
  • Vul de courgettes met de couscous salade en verkruimel er nog wat extra feta en chili flakes over. Dien onmiddellijk op, of warm terug op in de oven als je liever een warme maaltijd hebt. Smakelijk!

Tip: Gooi de zaadlijsten niet weg, maar bewaar ze in de diepvries tot je genoeg groente ‘afval’ hebt om soep te maken. Rauwe broccolistammen, courgetteschillen, overschot van gekookte broccoli of bloemkool, groen van prei, … maken samen echt een heerlijke soep.  #nowaste

Als je dit recept lekker vindt, check dan zeker ook mijn recept voor gevulde paprika’s eens.