Upside down citroencake

Laat de lente maar beginnen! Ik associeer de smaak van citroenen altijd met mooi weer. Denk maar aan een heerlijke citroenlimonade met een takje munt, scones met lemon curd of gewoon een verfrissend kneepje citroensap op gebarbecued vlees. En nu dus ook deze upside down citroencake. De zeste zorgt voor een heuse smaakexplosie en de smeuïge cake maakt het heel moeilijk om het bij één stukje te houden. Heerlijk bij een kopje thee.  Smakelijk!

CITROENEN
Omdat ik de citroenen niet schil, gebruik ik liefst biologische citroenen. Als die niet te verkrijgen (of betalen) zijn, kan je ook gewone citroenen gebruiken op voorwaarde dat je ze heel grondig schrobt. Ik gebruik dan echt gewoon een schuursponsje om de schil schoon te wrijven. Wie niet graag gekonfijte citrusschillen eet, kan de citroenen natuurlijk ook gewoon schillen.

OLIJFOLIE
Door olijfolie te gebruiken i.p.v. boter krijg je een extra luchtige cake. Je proeft het amper, maar de textuur van de cake is veel aangenamer zo. Gebruik wel een lekkere olijfolie, want die muffe smaak die je soms hebt, proef je er natuurlijk wel onmiddellijk door. Je hoeft daarvoor trouwens niet meteen naar delicatessenwinkels te lopen. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig ook lekkere (maar vaak iets prijzigere) varianten in de rekken staan. Wij zijn hier thuis wel écht verwend, want we nemen onze olie meestal mee uit Italië zelf. En als we dan eens een jaartje niet op vakantie gaan (of naar ergens anders), dan bestellen we gewoon olie bij iemand anders. Niets overtreft de ‘echte’ olie als je’t mij vraagt. Ik maak mezelf trouwens ook wijs dat deze cake dus gezond is, aangezien de olie puur natuur is dankzij de plaatselijke olijfboer.

MAANZAAD
Het maanzaad in de cake is daarentegen niet erg belangrijk. Het geeft weinig extra smaak en je kan het er dus perfect uit laten. Ik voeg het graag toe, want het zorgt voor een beetje crunch en het ziet er zo leuk uit!

BAKSODA
Baksoda, maagzout en natriumbicorbonaat zijn alle drie benamingen voor hetzelfde product. Onmisbaar in de keuken? Nee, maar toch handig om in huis te hebben. Het is trouwens ook zo’n huis-tuin-keuken-middel dat zogezegd wonderen kan verrichten, maar daar weet ik niks van. Ik gebruik het tijdens het koken om groene groenten hun kleur mooi te houden en bij het bakken dus als extra rijsmiddel. Je vindt het in de meeste supermarkten bij de kruiden of in de apotheek.

Ingrediënten

Bereiding

  • Smelt 75gr boter in een pan en giet in de cakevorm. Roer er 150gr kristalsuiker door en schik de citroenplakjes erbovenop.
  • Meng voor het beslag eerst de suiker met de citroenzeste. Roer goed door met een vork of je vingers om de zeste egaal te verdelen. Voeg vervolgens de natte ingrediënten toe: eieren, melk, yoghurt, vanille, citroensap en olijfolie. Roer tot een glad beslag.
  • Zeef vervolgens de droge ingrediënten in de kom voor een extra luchtige cake. Spatel er als laatste het maanzaad onder.
  • Giet het beslag op de citroenen en bak de cake gedurende 40-50min in een voorverwarmde oven van 175C. Laat de cake 15min rusten in de vorm en draai hem dan om zodat hij verder kan afkoelen.

Serveer de cake met een lekker kopje thee, of een verfrissende limonade. Smakelijk!