Wintersalade met spruitjes en veenbessen

4 personen

Deze groene wintersalade is echt één van mijn favorieten. Ik eet namelijk super graag salades, maar probeer er toch ook op te letten te eten wat er in het seizoen is. Deze salade is dus perfect: spruitjes en boerenkool zijn beide in het seizoen in de winter én ook lekker rauw. Door extra toppings toe te voegen maak je van deze salade een echte topper die zowel spruitjeshaters als boerenkoolsceptici lekker zullen vinden.

MANUSJE-VAN-ALLES
Deze salade is trouwens multi-inzetbaar. Serveer met een honing- en mosterddressing als bijgerecht,⁠ als maaltijdsalade met blauwe kaas en gerookte ham,⁠ of (raar maar waar) in een ovenschotel hachis parmentier (stoof de salade dan kort met een ajuintje). ⁠

BALANS
Om een lekkere salade met een fijne structuur te serveren is het belangrijk dat je zowel de spruitjes als de boerenkool fijn snippert. De kool is anders taai en een grote, rauwe spruit is eigenlijk niet per sé lekker. Als tegenhanger voor de kool voeg je best ook een zoetje toe. Ik koos voor peer en veenbessen, maar je kan evengoed appel en rozijntjes toevoegen of zelfs gedroogde abrikozen. Ik vind veenbessen wel de beste keuze omdat ze naast zoet ook nog een beetje zuur zijn en de salade dus niet té zoet maken. Pompoenpitten of pijnboompitjes zorgen voor extra textuur en knapperigheid, en fijngesnipperde lente-ui brengt meteen een beetje pit.

DRESSING
Een honing- en mosterddressing past perfect bij deze salade, maar ze is ook heel lekker met wat goede olijfolie en citroen of balsamicoazijn. In dat laatste geval mag je niet vergeten bij te kruiden met peper en zout.

Ingrediënten

4 personen

Bereiding

Snijd de spruitjes fijn, scheur de bladeren van de boerenkool van de harde kernen en snipper ze ook fijn. Voeg lente-ui toe voor extra pit, veenbessen voor een zalig zoetje, peer (of appel) voor een frisse crunch en pompoenpitten om af te werken. ⁠Smakelijk!