Gourmet croque

Iedereen lust wel eens een croqueje, toch? Ik vind dat de perfecte manier om oud brood op te maken of overschotjes weg te werken. Zo zit er geregeld gerookte zalm tussen, of kip i.p.v. ham. Het is ook lekker met smeerkaas, strooikaas als je daar nog een restje van hebt, of oude kaas. Niks mis met zo’n croque door de week, maar soms mag het net iets meer zijn vind ik.

Deze gourmet sandwich maak je dan ook niet met restjes. Je moet waarschijnlijk alles gaan kopen, maar je serveert er wel meteen een zalige lunch mee. Toch maar eens proberen dus, want het is niet moeilijk om in te beelden hoe lekker deze croque is: dunne sneetjes rosbief, gruyère kaas, gebakken ajuin en truffelmayonaise is echt een topcombinatie. Serveren doe je tussen twee dikke plakken zuurdesembrood. Bak de croque in de pan met boter of tussen de panini grill goudbruin en tot de kaas smelt.

Tip van de chef: Smeer de buitenkant van je croque in met truffelmayonaise. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het brood wordt er extra krokant door. Aanrader!

Een augurkje on the side past er prima bij en zorgt voor een aangenaam zuurtje. Enkel nog wat extra truffelmayonaise erbij en je kan eraan beginnen. Ik zou dit zelfs met een glaasje rode wijn en een salade durven geven als avondeten. Dit bommetje zorgt ervoor dat je niet op je honger blijft zitten.

Ingrediënten

Voor 4 croques

Bereiding

  • Voor de gebakken ajuin smelt je de boter in een pan, voeg de ui toe en bak tot de ajuin zacht en lichtjes aangebakken is. Blus met een scheutje balsamicoazijn en voeg de bruine suiker en bouillon toe. Karameliseer en zet apart.
  • Beleg het brood met 2 sneetjes rosbief, gemalen gruyère kaas en gebakken ajuin. Kruid met extra peper en druk de boterham goed aan en smeer de buitenkant licht in met truffelmayonaise.

Bak de croque goudbruin en krokant in de pan of panini grill en dien warm op, met een augurkje dus. En extra truffelmayonaise uiteraard. Smakelijk!