Trio van dipjes

Wie houdt er nu niet van aperitieven? Ik vind dat dus super gezellig en deze dipjes maken het nog beter. Ze zijn helemaal homemade én helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt, is een goede blender om gladde dips te kunnen maken. Aan de slag zou ik zeggen!

Ingrediënten

Voor de pompoenhummus

Voor de baba ganoush

Voor de guacamole

Bereiding

POMPOENHUMMUS
Wie van pompoen houdt, moet deze eens proberen. Heel lekker, heel gemakkelijk en ook eens wat anders. De diep oranje kleur fleurt trouwens heel de tafel op. Ideaal dus. Hoe ga je te werk?

  • Rooster de pompoenblokjes gaar in een hete oven (laat ze gerust wat kleuren voor extra smaak).
  • Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mix glad.

Schep het dipje in een mooi schaaltje en werk af met sumac. De citrusachtige smaak van deze kruidenmengeling is de perfecte tegenhanger voor de volle smaak van pompoen en sesam en zorgt voor een aangenaam zuurtje. Heb je geen sumac in huis? Strooi er dan wat pompoenpitten over, wat chili flakes of gewoon een beetje olijfolie.

BABA GANOUSH
Deze Midden-Oosterse dip is misschien wat minder bekend, maar oh zo lekker. De basis is geroosterde aubergine en door toevoeging van gerookte paprika poeder krijgt het een heerlijke smokey en houtvuurachtig tintje. Za-lig!

  • Snijd de aubergines middendoor en de lente-ui in grove stukken.
  • Leg in een ovenschaal en bak in een hete oven gaar en bruin. Als je verse look gebruikt, kan je die trouwens ook mee roosteren voor een vollere, maar minder scherpe looksmaak.
  • Schep het vruchtvlees uit de aubergines in een keukenmachine, voeg de lente-ui en alle andere ingrediënten toe en mix tot een gladde saus.

Schep over in een kommetje naar keuze en werk af met za’atar of sesamzaadjes.

GUACAMOLE
Heb je hier eigenlijk nog een recept voor nodig? Deze dip is intussen zo bekend, dat hij overal opduikt. Ik vind avocado’s ook zo lekker dat ik ze liefst alle dagen eet. Om verschillende redenen doe ik dat uiteraard niet (weinig variatie, niet echt lokaal en ik ben niet zeker of het wel gezond is), maar een guac kan dus niet ontbreken tussen de dipjes. Ik maak het zo.

  • Prak de avocado’s met een vork tot een smeuïg geheel. Voeg de zure room en het limoensap toe. Haal de pitjes uit de kerstomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Roer onder de guacamole en kruid met 1tl olijfolie, peper en voldoende zout. Chili flakes zorgen voor wat heat, maar niet teveel. Wie van spicy houdt, kan gerust verse chili pepers naar smaak toevoegen.

Schep in een mooi schaaltje en werk af met een toefje zure room, limoen en koriander of peterselie. Sprinkle er nog wat verse peper en chili flakes over en serveer.

Smakelijk!