Vegetarische lasagne met champignons en boerenkool

Lasagne is één van mijn absolute favorietjes. Zowel om te maken als om op te eten trouwens. Deze versie heeft maar twee dingen gemeen met de ‘echte’ lasagne: lasagne pastavellen en béchamelsaus. Geen tomatensaus of gehakt, maar daarom niet minder lekker, troostend of vullend. Snel eens proberen hoor!

Met de champignons volop in het seizoen is het trouwens het uitgelezen moment op erin te vliegen. Bovendien is deze ovenschotel perfect om te mealpreppen, dus maak hem op je gemak als je er tijd en zin voor hebt en schuif hem binnen de 3 dagen in de oven voor een gemakkelijke, voedzame en super lekkere maaltijd.

DE LAAGJES
Bij lasagne gaat het natuurlijk allemaal om de laagjes. In deze variant zitten best wat laagjes: béchamelsaus met Parmezaanse kaas, gestoofde boerenkool, champignon ‘gehakt’ met prei,  gebakken champignons met pesto en natuurlijk pasta. Net als de traditionele lasagne vraagt deze wel wat snij- en kookwerk, maar wat mij betreft is hij het zeker waard.

DE CHAMPIGNONS
Wat betreft de champignons kan je zo zot doen als je wil, alle soorten zijn goed. Ik gebruik voor het champignon ‘gehakt’ de gewone witte champignons. Wil je toch een beetje extra ken je voor de bovenste laag andere soorten gebruiken zoals oesterzwam, enoki of shiitake. Ze zullen mooi karamelliseren in de oven én zien er mooi uit. Een absolute must voor een volle smaak is wel een handje gedroogde champignons. Je stooft ze gewoon mee met de prei en champignons zodat ze terug zacht worden. Je merkt er verder niets van, maar zelf een klein beetje maakt een enorm verschil. Ze zijn tegenwoordig in de meeste supermarkten wel te vinden en eens je ze in huis hebt, zal je ze waarschijnlijk wel eens vaker gebruiken.

VEGGIE
Deze lasagne is trouwens vegetarisch. Ik gebruik bewust geen vleesvervanger omdat wij niet vegetarisch zijn en het niet nodig is om voor 1 of 2 maaltijden per week een alternatief te voorzien. Het gerecht heeft bovendien helemaal geen vlees nodig en je zal zien dat je het ook niet mist. Dit is misschien wel hét gerecht om twijfelaars over de streep te trekken eens vaker vegetarisch te eten?

DE KORST
Daar is het hem bij lasagne toch om te doen hé? De korst. Ik vind dat zo lekker! Deze is opnieuw anders dan bij de gewone lasagne. Waar je bij de traditionele lasagne eindigt met een laagje béchamelsaus, leg je er hier nog wat gebakken champignons met pesto bovenop. Zo gewoon heel nonchalant zodat er nog stukjes saus zichtbaar zijn en de hoopjes champignons heerlijk krokant kunnen worden. Oh, en vergeet het broodkruim niet. Gewoon chapelure is verboden, panko als je niet anders kan, maar wie het serieus meent, maakt zijn eigen broodkruim met oud (liefst zuurdesem) brood. Afwerken doe je met een beetje mozzarella. Niet overdrijven! Een dikke kaaskorst is hier niet op z’n plaats, maar een beetje extra cheese kan nooit kwaad, hé.

Ingrediënten

Bereiding

  • Maak eerst het champignon ‘gehakt’ door 3 preiwitten en 1 ui fijn te snijden. Stoof ze in een beetje olijfolie en maak ondertussen 500gr champignons klaar door ze grof te snijden en fijn te hakken in de keukenmachine. Voeg toe aan de prei, roer om en zet in een hete oven van 250C. Als de bovenkant bruin begint te kleuren, schep dan alles om en laat nog verder bakken. Ondertussen maak je de rest.
  • Voor de boerenkool verwijder je eerste de harde nerven. Snijd de bladeren fijn, was ze goed en stoof ze gaar in een beetje olijfolie. Kruid met peper, zout en sap van ½ citroen. Zet apart.
  • Maak een kaassaus door een roux te maken met de gesmolten boter en bloem. Laat even droog bakken en voeg de melk in beetjes toe tot je een gladde saus hebt. Kruid de saus met peper, 1tl chili flakes, nootmuskaat en laurier. Laat even flink doorkoken en zet van het vuur. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en voeg eventueel nog wat zout toe.
  • Snijd de overige 250gr champignons in plakjes of grove stukken, bak in een klontje boter en een scheut olijfolie goudbruin (doe het eventueel in twee keer) en kruid met peper. Voeg 2els pesto toe en roer goed om.
  • Stel de lasagne samen. Vet je ovenschaal in met een beetje olijfolie en leg daarop de eerste vellen pasta, een beetje béchamelsaus en de helft van het champignon ‘gehakt’. Terug een laagje pasta, béchamelsaus en de boerenkool. Opnieuw pasta en béchamelsaus en de rest van het champignon ‘gehakt’. Leg nog een laatste laagje pasta en béchamelsaus en verdeel daarover de gebakken champignons met pesto, de broodkruimels en de mozzarella. Kruid af met extra peper en chili flakes.

Verwarm op 180C tot de saus bubbelt en de bovenkant bruin kleurt. Serveer heet en met verse groene kruiden, brood en/of een groene salade om er een feestmaaltijd van te maken. Smakelijk!