‘Snelle’ vol-au-vent

6 personen

Tussen aanhalingstekens is dat, want als je vol-au-vent zelf maakt, is het sowieso veel werk (ook als je de bouillon niet zelf maakt). Met mijn pro-tips hoef je dus geen bouillon te trekken of kip te pluizen zonder aan smaak te moeten inboeten. Wie nog nooit zelf vol-au-vent gemaakt heeft en het graag eens wil proberen, vindt hier een toegankelijke variant.  Ik doe het steeds vaker op deze manier trouwens, want het is even lekker en toch net wat minder gedoe als je weinig tijd of goesting hebt om in de keuken te staan.

Hieronder vind je enkele pro-tips, voor elk hoofdingrediënt één om precies te zijn. Zie het als short-cuts die ervoor zorgen dat niemand doorheeft dat je de bochten afsnijdt.

TIP 1: DE BOUILLON
Gebruik bouillon of fond van de supermarkt. Niks mis mee, integendeel zelfs. De meeste supermarkten bieden een mooi gamma en degelijke bouillons aan. Je moet alleen wel goed proeven, want soms zijn ze redelijk zout en daar moet je bij het kruiden dan dus rekening mee houden.

TIP 2: DE KIP
Ontbeende kippendijen zijn minder droog dan kipfilet, en dus lekkerder. Je kan ook een hele geroosterde kip kopen. Die vindt je tegenwoordig ook vaak in de supermarkt en het is een prima alternatief. Je moet wel weer kip staan pluizen dan, dus dat vraagt wat extra inzet.

TIP 3: HET GEHAKT
Varkensgehakt heeft een lekkere textuur en het bevat meer vet waardoor het meer smaak heeft. ⁠Je kan uiteraard ook voor andere soorten gehakt kiezen, maar rundsgehakt wordt al snel droog en kippengehakt kan soms een rubberige textuur hebben vind ik.

TIP 4: DE CHAMPIGNONS
Gedroogde champignons geven het gerecht een volle smaak. Het is geen goedkoop product maar a little goes a long way zoals ze zeggen. Je gebruikt dus steeds maar een beetje voor een maximale smaakexplosie. Niet schrikken wanneer je dit voor het eerst gebruikt. De bedoeling is dat je de gedroogde champignons laat weken in kokend water. Dan worden ze zacht en zijn ze terug eetbaar, maar (oh hemel) wat stinkt dat goedje! De champignons snijd je gewoon fijn en het water (dat intussen donker bruin geworden is) draai je gewoon mee in de saus. Je zal me moeten geloven, want het is echt heerlijk.

TIP 5:
Maak genoeg balletjes, als de kinderen er dan mee gaan lopen heb jij er ook nog. Haha!⁠

Ingrediënten

6 personen

Bereiding

  • Snijd de champignons in grove stukken en bak ze aan in een hete pan met boter en olijfolie. Doe dit eventueel in twee delen zodat de paddenstoelen bakken in plaats van stomen. Kruid met peper, zout en verse tijm. Zet apart.
  • Bak vervolgens de kippendijen in een flink klont boter bruin rondomrond. Kruid met peper en zout en zet eveneens apart.
  • Blus de pan met de bouillon en kook even mee zodat de aanbaksels loskomen. Giet af, maar houd de bouillon bij.
  • Smelt opnieuw wat boter in de pan en bak de gehaktballen. Zet de balletjes apart bij de champignons en kip en maak de saus in dezelfde pan.
  • Smelt 20gr boter en voeg 20gr bloem toe. Roer goed en bak droog. Voeg beetje bij beetje de kippenbouillon, kookvocht van de champignons en een scheutje room toe en roer tot een gladde saus. Laat even flink doorkoken om de saus te laten indikken en voeg een paar blaadjes laurier toe voor extra smaak. Kruid met peper, zout en citroensap.
  • Voeg het vlees, de kip en de champignons toe aan de saus en roer goed om. Breng zachtjes aan de kook en laat pruttelen tot de kip en de gehaktballen gaar zijn. De saus moet intussen ook mooi ingedikt zijn. Vind je de saus niet lopen genoeg? Voeg dan gewoon nog wat melk of bouillon toe.

Laatste keer proeven en op smaak brengen en je bent klaar om iedereen aan tafel te roepen. Serveer met gestoomde broccoli of een witloofslaatje, gebakken patatjes of frietjes.

Smakelijk!⁠