Italiaanse tomatensoep de luxe

4 personen

Een heerlijk romig soepje met zalige toppings. Veel werk voor een soep, maar nog steeds sneller dan een klassieke maaltijd van aardappelen, vlees en groenten. Perfect voor druilerige dagen: je wordt er lekker warm van vanbinnen en een extra portie groenten kan nooit kwaad, toch?

GEROOSTERDE TOMATEN
Gebruik eender welke soort tomaten, maar rooster ze in de oven voor een extra volle en romige smaak. Ik rooster meestel de uien en look ook mee. Zo is alles meteen gaar en hoe je het draait of keert, er gaat niets boven de magie van de oven.

ITALIAANSE TOPPINGS
Het is geen geheim dat de combinatie van tomaten en Italiaanse kruiden een match made in heaven is. Ik koos voor de toppings en kruiden in deze soep dus ook Italiaanse klassiekers. Denk maar aan gevulde pasta, venkelworstjes, parmezaanse kaas en ciabatta croutons. Kleine bolletjes mozzarella, kerstomaten en pesto zouden trouwens ook niet missen. Kies vooral wat je zelf lekker vindt.

Ingrediënten

4 personen

Bereiding

Halveer de tomaten en kruid met olijfolie, peper, zout en de gedroogde kruiden. Rooster samen met de ajuin en look in een hete oven van 225C. Eens gekaramelliseerd doe je alles in een grote soeppot (ook het sap dat tijdens het roosteren is vrijgekomen). Voeg groentebouillon toe tot de tomaten helemaal onder staan en breng aan de kook. Mix tot een gladde, romige soep en kruid af met balsamico-azijn en paprikapoeder. ⁠

Werk af met toppings naar keuze. Ik gebruikte:⁠

  • gevulde pasta ⁠
  • Italiaanse worstjes ⁠
  • Parmezaanse kaas⁠
  • zongedroogde tomaten⁠⁠

Tip: Als je geen Italiaanse worstjes te pakken krijgt, kan je net zo goed varkensgehakt gebruiken en dat kruiden met uipoeder, look, venkelzaad, chili flakes en zout om een gelijkaardige smaak te krijgen. ⁠

Serveer met extra brood, kaas en verse kruiden. Smakelijk!⁠