Stoofvlees chili con carne

Wat gebeurt er als je een Vlaamse klassieker als stoofvlees combineert met een klassieker uit de Mexicaanse keuken? Mijn gloednieuwe recept ‘stoofvlees chili con carne’ vertelt het je. Je hebt er wel wat werk aan, maar dat is het (volgens ons) zeker waard!

STAP 1: AANBRADEN
Net als bij stoofvlees is de eerste stap het vlees aanbraden. De beste truc voor een krokant en goudbruin korstje is om het vlees een beetje droog te deppen. Ik doe dat gewoon met een keukenpapiertje. Stoofvlees is meestal niet erg nat, maar hoe meer vocht er in de pan zit des te sneller je vlees gaat sudderen i.p.v. bakken. Een andere tip is om je vlees eventueel in verschillende porties aan te bakken. Leg je pan dus niet te vol, want dan bestaat de kans weer dat je vlees opnieuw gaat sudderen en je hebt intussen wel door dat we willen bakken. Tussen de bakbeurten kan je de pan trouwens blussen met wat water of bouillon zodat de aanbaksels (en bijhorende smaak) niet verloren gaan.

STAP 2: SUDDEREN
Er zijn heel veel culturen die stoofpotjes kennen. Ons stoofvlees is daar een voorbeeld van, maar Marokkaanse tajines even goed. Ook bij deze bereiding geven we het vlees rustig de tijd te garen in een lekkere bouillon. Door je de tijd te nemen en het vlees zachtjes te laten sudderen krijg je na een paar uur heerlijk mals draadjesvlees. Je zou nooit hetzelfde bereiken als je het vlees doorkookt, dus laat je niet vangen (tenzij je houdt van taaie, rubberige hompjes). Ik pak het meestal als volgt aan: vocht toevoegen, aan de kook brengen op een hoog vuur, enkele uren laten sudderen op een laag vuur, vuur afzetten en het vlees in de saus laten afkoelen. Het beste is nog als je een dag van tevoren begint. Dan kan het vlees rustig afkoelen en marineren in de saus. Goeie dingen vragen tijd, dat is in dit geval niet anders.

STAP 3: PLUIZEN & GRILLEN
De laatste stap is misschien wel de leukste: het vlees pluizen en vervolgens karameliseren onder de grill. Je zou het ook zo kunnen serveren met fluffy rijst en toppings, maar wij lusten dit vlees graag in taco’s of wraps en dan zijn de krokante stukjes draadjesvlees echt heel lekker! De saus gaat niet verloren trouwens, die serveren we er gewoon bij om te soppen.

STAP 4: AAN TAFEL
Serveer het vlees heet en met de nodige toppings. Onze favorieten zijn krokante sla, guacamole of stukjes avocado, een frisse salade van spitskool of witte kool, opgelegde uitjes, cheddar kaas, maïs en zure room. Het is ook lekker over een kom stomende rijst met zure room en iets van brood erbij, als topping van een nacho schotel of als vulling van krokante taco’s. Het allerleukste is nog om er een feestje van te maken en gewoon alles te voorzien. Op die manier kan iedereen nemen wat ie lekker vindt en smult iedereen zijn buikje rond. Wel zien dat er genoeg volk aa tafel zit dan, of je kan nog dagen restjes eten. Smakelijk alvast!

Ingrediënten

Voor het stoofvlees

Chili con carne kruidenmix

Bereiding

  • Dep het stoofvlees droog met een keukenpapiertje en meng met de chili con carne kruidenmix. Zet even apart.
  • Laat in een grote pot een klontje boter en scheutje olijfolie opwarmen. Snijd de ui in halve ringen en plet de look. Voeg toe aan de pan en laat zachtjes glazig bakken.
  • Smelt een flinke klont boter in een koekenpan en bak het vlees kort aan zodat het een mooi korstje krijgt, maar nog niet helemaal gaar is. Doe dit desnoods in 2 of 3 keer, teveel vlees in de pan zorgt ervoor dat het gaat sudderen i.p.v. bakken en de korst geeft net veel smaak.
  • Als het vlees is aangebakken, mag het meteen mee in de pot bij de ui en look. Voeg de tomatenblokjes toe, het bouillonblokje en een blik water.
  • Laat het vlees minstens 2u sudderen. Je weet dat het klaar is als je het met een vork makkelijk uit elkaar kan trekken in draadjes.
  • Giet het stoofvlees door een vergiet. Houd de saus apart en pluis het vlees. Leg het vlees op een bakplaat samen met de uien. Verdeel er een beetje saus over zodat het vlees niet droog is, maar ook niet zwemt in de saus. Karameliseer het onder de grill tot het krokant wordt. Schep het halverwege ook een keertje om en voeg dan meteen ook de rode bonen toe.

Serveer het vlees onmiddellijk en geef de saus erbij. Smakelijk!