Salade met zalm en een eitje

2 personen

Vanaf dat de temperaturen terug wat stijgen, staan er hier ’s avonds vaak salade’s op het menu. Ik maak trouwens meestal wat teveel zodat we de volgende dag een lekkere lunch hebben. Deze salade vraagt niet veel kookwerk en is bovendien super lekker. Ideaal, toch? 

DE BASIS
Als basis voor deze salade gebruikte in kleine Romeinse slaharten. Snijd ze overlangs in twee en dan met de lengte mee in lange repen. Op die manier heb je een lekkere bite, maar geen te grote of onhandige stukken sla in je bord. TIP: ik snijd de kern meestal weg, want die is een beetje bitter. Gooi ze niet weg, maar draai ze in de soep nadien. Je kiest natuurlijk zelf welke sla je gebruikt, maar een zakje gemengde sla met delicate blaadjes vind ik al snel te slap voor deze salade. Dunne ringen rode ui, groene asperges en komkommer maken de basis af.

DE TOPPINGS
De proteïnen in deze salade zijn zalm en een jammy eitje (d.i. een eitje dat 6min gekookt heeft en zich tussen hard- en zachtgekookt bevindt). Voor minimaal werk en maximale smaak koos ik voor warm gerookte zalm. Die koop ik kant en klaar, dus ik scheur hem gewoon in hapklare brokken voor onder de salade. Heb je liever toch een warm element dan kan je uiteraard verse zalm kiezen en die even bakken in de pan. Dunne plakjes gerookte zalm vind ik zelf een minder goed idee, maar laat je dat niet tegenhouden als jij daar wel zin in hebt! Je zou de zalm ook kunnen vervangen door gerookte makreel bijvoorbeeld. Zalm of tonijn uit blik is al snel te droog.

DE DRESSING
Een goede dressing is wat mij betreft cruciaal voor een geslaagde salade. Deze dressing is fris, kruidig en een tikkeltje zout dankzij de kappertjes. Gelijke delen mayo en yoghurt (of zelfs enkel yoghurt), citroensap, verse groene kruiden zoals dille, munt, peterselie en lente-ui, kappertjes en citroenrasp vormen samen de perfecte tegenhanger van de vette zalm. Afwerken doe je met extra kappertjes, verse kruiden en extra zwarte peper.

Smakelijk!

Ingrediënten

2 personen

Voor de salade

Voor de dressing

Bereiding

  • Breng een pot met water aan de kook voor de eitjes. Zodra het water kookt, laat je de eieren zachtjes in het water vallen. Zet een timer op 6min en laat ze nadien onmiddellijk schrikken onder koud water.
  • Kook de groene asperges beetgaar in gezouten water. Snijd in hapklare stukken.
  • Snijd de sla in grove stukken.
  • De komkommer gaat overlangs in twee zodat je er halve maantjes van kan maken.
  • Snijd de ui snijd zo fijn mogelijk in dunne ringen en doe alles in een grote schaal.
  • Scheur de zalm in stukken en pel de eitjes.
  • Snijd voor de dressing de kruiden en kappertjes zijn. Meng alle ingrediënten en breng op smaak met peper, zout en chili vlokken. Leng de dressing eventueel aan met wat water of melk als die niet lopend genoeg is.
  • Verdeel de helft van de dressing over de salade en schud voorzichtig op zodat alle ingrediënten mooi verdeeld zijn.

Werk de salade af met extra kappertjes en kruiden. Serveer de rest van de dressing apart. Een stukje brood of gekookte krielpatatjes erbij is ook altijd lekker. Smakelijk!