Pastaschelpen met pompoen en geitenkaas

De herfst is mijn favoriete seizoen. Dat is ondertussen geen geheim meer. En dat pompoenen daar een belangrijke reden voor zijn, mag ook niet verbazen. Je moet er niks voor kunnen om ze zelf te kweken en ze zijn super veelzijdig in gebruik. Natuurlijk is pompoensoep héérlijk, maar een beetje afwisselen is wel zo fijn. Vandaar deze ovenschotel. En dankzij onze diepvries kan ik deze pan comfort food eender wanneer op tafel toveren (of toch zolang de voorraad strekt). 

POMPOENENOOGST
Ik heb het al eerder gezegd, maar een moestuin verplicht je soms om creatief te zijn met een overdaad aan (dezelfde) groenten. Pompoen is zo’n groente waar we elk jaar weer een mooie oogst aan overhouden en nu de nieuwe planten al voorgezaaid worden, is het dringend tijd om de vriezer leeg te maken zodat we terug plaats hebben. Het voordeel is dat je een mooie voorraad kan opbouwen en een hele winter (quasi) gratis groenten uit de vriezer kan halen. Het nadeel is dat niet alle groenten nog goed zijn voor elke bereiding. Pompoen versnijden we zo en verpakken we zin zakjes van 500 à 600gr. Dat is superhandig voor een soepje, maar je kan de ontdooide pompoen bijvoorbeeld niet meer gebruiken om te roosteren. Ik maak er wel eens puree van om een pompoencake of pompoenbeignets te maken, maar deze pasta biedt dus vanaf nu een nieuwe optie aan.

MAC’N CHEESE
Met een twist weliswaar. Want de pasta die ik gebruik is geen macaroni en de saus ook niet de traditionele kaassaus. Het gerecht is echter wel zeker zo lekker én je hebt zonder het te weten ook een mooie portie groenten binnen. Een beetje mac’n cheese voor grote mensen dan? Mijn kindjes lusten er in elk geval ook wat van. Dit gerecht is een echte crowd pleaser dus. Ik ben de ovenschotel hier precies aan het verkopen, maar wij zijn dus echt wel fan. De schelpen zorgen voor een speelse toets, de pompoenpuree zorgt voor een heerlijke gladde saus en de kaassaus bovenop voor de herkenbare smaak van macaroni en de krokante korst krijg je er gratis bij. Hopelijk zijn jullie even enthousiast als wij. Smakelijk alvast!

TIP VAN DE DAG
Kaassaus is het ideale recept om allerhande kaas- en zuivelrestjes op te maken. Heb je nog wat slagroom, kookroom, zure room, roomkaas of kaas over? Draai het mee in de saus! In deze kaassaus zat bijvoorbeeld nog een schepje zure room en een handje fetakaas. Je restjes zijn op en je saus wordt er alleen maar lekkerder door.

Ingrediënten

Bereiding

  • Kook de pastaschelpen 2min minder dan de instructies op de verpakking.
  • Snipper ondertussen een ui en plet de tenen look. Bak ze glazig in een scheutje olijfolie.
  • Voor de pompoensaus mix je 500-600gr geroosterde pompoen glad met de geitenkaas en een scheutje pasta water. Voeg pastawater toe tot je een ietwat lopende saus hebt (zoals een dikke soep), breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Voeg ui en knoflook toe en schep de pastaschelpen onder de saus. Giet in een ovenschaal.
  • Maak ten slotte de kaassaus. Smelt de boter en bak er de salie krokant in. Roer de bloem eronder en blus met melk. Klop goed door tot een gladde saus.
  • Voeg de laurier toe en breng aan de kook. Zet de saus van het vuur en meng de gemalen kaas eronder. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel de saus over de pastaschelpen en scheur er ½ bol mozzarella over (of gebruik de overschot van je zakje gemalen kaas.

Bak de pastaschotel op 200C in de oven tot de kaas licht gegratineerd is. Werk af met extra blaadjes salie en pompoenpitten en serveer met een groene salade (of ook niet). Smakelijk!