Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes, cinnamon buns of kanelbullar. Iedereen noemt het anders, maar we vinden het even lekker. Waarschijnlijk ook daarom dat er online zoveel recepten te vinden zijn. Ze komen allemaal op hetzelfde neer: verrijkt brooddeeg met een vulling van boter, suiker en kaneel. Lees hier hoe ik ze maak.  

BRIOCHEDEEG
Een briochedeeg is wat men een ‘verrijkt’ deeg noemt. Je voegt er namelijk eieren, boter en melk (of extra water) aan toe. Het deeg ziet er in het begin uit alsof er te weinig bloem in zit, maar dat is dus niet het geval. De volhouder wint en je zal zien dat je op den duur een mooi en glanzend deeg krijgt. Het zal weliswaar meer plakken dan een basisdeeg, maar je zou er schone handen aan moeten overhouden en het mag maar een beetje aan je werkblad blijven kleven. Een deegschraper is zeker handig hier en een keukenmachine eigenlijk ook. Zeker als je net als ik niet graag helemaal vol hangt in het begin.

KANEELVULLING
Niet alleen het deeg, maar ook de vulling wordt op verschillende manieren gemaakt. Ik meng de boter, suiker en kaneel graag op voorhand al door elkaar. Ik weet niet precies waarom, maar dat geeft de karamel op de bodem van de pan als je’t mij vraagt. Het werkt trouwens ook gemakkelijk. Op die manier zijn boter, suiker en kaneel doorgaans mooi verdeeld en plakt het deeg beter aan elkaar dan wanneer je de suiker los over de boter strooit bijvoorbeeld.

Ook over de keuze van de suiker bestaat geen akkoord. Gebruik je een mengeling van bruine suiker en kristalsuiker, of ga je voor enkel bruine suiker of liever nog blonde basterdsuiker erbij? Ik ben zelf niet echt fan van bruine suiker. Je zal het me zeker en vast nooit of te nimmer op mijn pannenkoek zien strooien ofzo, maar in gebak vind ik het een prima keuze. Denk eraan dat de smaak nog verzacht wordt door de kaneel, de appeltjes en het deeg. De pure smaak van kandijsuiker komt er dus niet echt door. Het zorgt eerder voor een heerlijk herfstige en volle smaak.

PRO TIP
Een gratis tip van de doorwinterde bakker: voor een extra sticky bun smeer je de ovenschotel eerst nog in met een laagje boter en daarop strooi je dan een dun laagje bruine suiker. Dat zal heerlijke karameliseren tijdens het bakken en het maakt de broodjes zo lekker dat je je vingers wil aflikken (letterlijk dan, want ze zullen helemaal plakkerig zijn). Je kan er trouwens ook voor kiezen om je ovenschaal te bekleden met bakpapier. Dat bespaart je wel wat afwas, verdeel in dat geval wat extra boter en suiker op de bodem van het bakpapier voor je de broodjes erop schikt. Smakelijk!

Ingrediënten

Voor het deeg

Voor de kaneelvulling

Bereiding

  • In de kom van je keukenmachine voeg je de bloem, suiker, gist, zout, het ei en de melk toe. Kneed gedurende 5-10min tot een samenhangen geheel en voeg dan in een paar keer de boter toe. Kneed tot alle boter is opgenomen en laat nog 5-10min kneden op hoge snelheid tot een sterk en soepel deeg hebt. Dek af en laat ongeveer 1u rusten tot het deeg verdubbeld is.
  • Maak intussen de kaneelmengeling roer door simpelweg boter, suikers en kaneel door elkaar tot roeren tot een glad mengsel. Zet even aan de kant.
  • Sla de lucht uit het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een grote rechthoek (met de lange zijde voor je). Het deeg mag ongeveer 0,5cm dik zijn. Smeer de kaneelvulling gelijkmatig uit over het deeg en verspreid de appeltjes en amandelschilfers erover.
  • Om het deeg op te rollen werk je best van de ene naar de andere kant. Begin bijvoorbeeld rechts en rol een stukje op. Werk de lengte af naar links en rol dan een stukje verder. Rol terug verder op naar rechts. En zo voort tot je klaar bent. Probeer het deeg zo strak mogelijk op te rollen.
  • Verdeel het deeg in 12-16 gelijke delen. Markeer met je mes de gelijke delen en gebruik een dun keukentouwtje om het deeg te ‘snijden’.
  • Schik de buns in een grote ovenschaal zodat ze elkaar net niet raken. Dek af en laat ze nog 30min-60min rijzen op kamertemperatuur, of zet ze in de frigo tot de volgende ochtend.
  • Verwarm de oven voor op 200C. Als je de broodjes in de oven zet, verlaag je de temperatuur naar 180C. Bak gedurende 25-30min tot ze goudbruin zijn en het deeg helemaal gaar is.

Serveer lauwwarm met extra poedersuiker, roomboter frosting of poedersuikerglazuur. Vergeet de karamel op de bodem van de pan niet mee op te scheppen en strooi er gerust nog een beetje grof zout bovenop. Hemels!