Kaneelbroodjes met appel & amandel

Het internet ontploft met recepten voor kaneelbroodjes. Dus waarom er nog eentje bij proppen? ⁠Ik zal je zeggen waarom: deze kaneelbroodjes zijn niet alleen zoet, zacht en plakkerig zoals kaneelbroodjes horen te zijn, maar ze hebben ook gebakken appeltjes en amandelen waardoor ze extra smeuïg en tegelijkertijd ook een beetje crunchy. Goed ze!⁠

BRIOCHEDEEG
Als je het deeg niet zelf wil maken, vind je online meer dan genoeg hacks en inspiratie om je er makkelijker vanaf te maken (ik denk maar aan kant-en-klaar pizza- of bladerdeeg bijvoorbeeld). Maar wie mij zo’n beetje kent, weet dat ik het deeg liever zelf maak. Toegegeven, een briochedeeg is iets minder makkelijk met de hand te kneden dan een pizza- of brooddeeg, want zeker in de beginfase is het vreselijk plakkerig én je moet doorgaans ook langer kneden. Ik stel dus voor dat je een keukenmachine of mixer met kneedhaken gebruik als je net als ik niet graag helemaal vol hangt.

Een briochedeeg is wat men een ‘verrijkt’ deeg noemt. Je voegt er namelijk eieren, boter en melk (of extra water) aan toe. Het deeg ziet er in het begin uit alsof er te weinig bloem in zit, maar dat is dus niet het geval. De volhouder wint en je zal zien dat je op den duur een mooi en glanzend deeg krijgt. Het zal weliswaar meer plakken dan een basisdeeg, maar je zou er schone handen aan moeten overhouden en het mag maar een beetje aan je werkblad blijven kleven. Een deegschraper is zeker handig hier.

KANEELVULLING
Je vindt online verschillende manieren om de vulling te bereiden. Sommigen smelten de boter, strijken het ermee deeg in en verdelen de suiker erover. Anderen kiezen er dan weer voor om een mengsel te maken van de boter en de suiker en die zachte pasta over het deeg te verdelen. Ik kies voor de laatste methode omdat de boter en de suiker dan vanaf het begin al gemengd zijn en de karamel op de bodem van de pan dan lekkerder is.

Ook over de keuze van de suiker bestaat geen akkoord. Gebruik je een mengeling van bruine suiker en kristalsuiker, of ga je voor enkel bruine suiker of liever nog blonde basterdsuiker erbij? Ik ben zelf niet echt fan van bruine suiker. Je zal het me zeker en vast nooit of te nimmer op mijn pannenkoek zien strooien ofzo, maar in gebak vind ik het een prima keuze. Denk eraan dat de smaak nog verzacht wordt door de kaneel, de appeltjes en het deeg. De pure smaak van kandijsuiker komt er dus niet echt door. Het zorgt eerder voor een heerlijk herfstige en volle smaak.

GEBAKKEN APPEL
Het kan geen verrassing zijn dat gebakken appeltjes goed passen bij kaneelbroodjes. Ze zorgen ervoor dat je buns heerlijk smeuïg zijn en zorgen voor een fruitige toets. Het enige nadeel is dat je het deeg minder strak kan oprollen en je kaneelbroodjes dus ook iets ‘losser’ zijn. Ze worden er gelukkig niet minder lekker op.

Meer tips om de broodjes extra lekker te maken vind je hier.

Ingrediënten

Voor de broodjes

Voor de kaneelvulling

Extra

Bereiding

  • In de kom van je keukenmachine voeg je de bloem, suiker, gist, zout, het ei en de melk toe. Kneed gedurende 5-10min tot een samenhangen geheel en voeg dan in een paar keer de boter toe. Kneed tot alle boter is opgenomen en laat nog 5-10min kneden op hoge snelheid tot een sterk en soepel deeg hebt. Dek af en laat ongeveer 1u rusten tot het deeg verdubbeld is.
  • Maak intussen de vullingen klaar. Snijd de appels in blokjes en bak in een pan met een beetje boter. Voeg vanille toe en laat afkoelen.
  • Voor de kaneelmengeling roer je simpelweg boter, suikers en kaneel door elkaar tot een glad mengsel. Zet even aan de kant.
  • Sla de lucht uit het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een grote rechthoek (met de lange zijde voor je). Het deeg mag ongeveer 0,5cm dik zijn. Smeer de kaneelvulling gelijkmatig uit over het deeg en verspreid de appeltjes en amandelschilfers erover.
  • Om het deeg op te rollen werk je best van de ene naar de andere kant. Begin bijvoorbeeld rechts en rol een stukje op. Werk de lengte af naar links en rol dan een stukje verder. Rol terug verder op naar rechts. En zo voort tot je klaar bent. Probeer het deeg zo strak mogelijk op te rollen.
  • Verdeel het deeg in 12-16 gelijke delen. Markeer met je mes de gelijke delen en gebruik een dun keukentouwtje om het deeg te ‘snijden’.
  • Schik de buns in een grote ovenschaal zodat ze elkaar net niet raken. Dek af en laat ze nog 30min-60min rijzen op kamertemperatuur, of zet ze in de frigo tot de volgende ochtend.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200C. Als je de broodjes in de oven zet, verlaag je de temperatuur naar 180C. Bak gedurende 25-30min tot ze goudbruin zijn en het deeg helemaal gaar is.

Serveer lauwwarm met extra poedersuiker, roomboter frosting of poedersuikerglazuur. Vergeet de karamel op de bodem van de pan niet mee op te eten. Hemels!

Heb je geen zin in extra werk? Check dan zeker het recept van mijn gewone kaneelbroodjes hier.