Pizza 4 formaggi

Pizza 4 formaggi, mijn favoriete pizza. Een echte klassieker en daarom misschien wat saai voor iemand die zichzelf soms foodie noemt, maar toch echt mijn default keuze. Ook als ik thuis pizza’s maak. Ik ben zot van brood,  lust sowieso graag kaas, maar gesmolten kaas misschien nog liever en tomaten zijn zeker één van mijn lievelingsgroenten. Dan snap je waarom, hé. 

4 KAZEN
De échte klassieker wordt bereid met vier kazen die elk hun eigen karakter hebben (en houden na het bakken): een licht pikante gorgonzola, een zachte mozzarella, een pittige pecorino én een taleggio die voor een ietwat zoete toets zorgt. Hoewel de kazen op de pizza samensmelten, behouden ze toch hun eigenheid. Het is dus geen pizza ‘kaasfondue’ ofzo, want elke hap zorgt voor een verrassing.

‘Zeg, Joke? Is dat nu eigenlijk verplicht om die kazen te gebruiken?’ – ‘Maar nee gij! Op uwe pizza leg je toch gewoon wat jij lekker vindt?’ Wie mij een beetje kent, wist al dat dit antwoord eraan zat te komen. De traditionele kazen zijn eerlijke gezegd niet zo toegankelijk qua smaak en zeker ook in België niet altijd beschikbaar en/of betaalbaar. Zolang je in gedachten houdt dat je afwisseling wil, kan er weinig fout gaan. Voeg bijvoorbeeld eens ricotta toe, of mascarpone. Gruyère of Emmentaler kaas kunnen ook perfect en een overschotje feta of Parmezaanse kaas kunnen ook een mooie afwisseling bieden. Doet al op, zegt! Het kan maar smaken.

ROSSO VS BIANCO
De pizza 4 formaggi wordt vaak ook op een ‘witte’ pizzabodem aangeboden. Dat wil zeggen dat de pizzaiolo geen tomatensaus gebruikt, maar de kazen rechtstreeks op het deeg verdeelt voor het bakken. Je bent ervoor of je bent ertegen, denk ik dan. Of je doet net zoals ik en wisselt af tussen de twee, want vergis je niet: de tomatensaus maakt echt een groot verschil. Waar de pizza bianca redelijk zout is, zorgt de tomatensaus bij de pizza rosso voor een bijna fruitige ondertoon om de kazen te compenseren.

Ingrediënten

Bereiding

  • Maak het deeg en laat rusten tot je klaar bent voor gebruik.
  • Rol het deeg uit tot de gewenste dikte.
  • Verdeel de kazen gelijkmatig over de bodem. LET OP! Beleg de pizza niet te rijkelijk, dan blijft je bodem slap en drijft de kaas weg van het vet. Een dun laagje volstaat. Beloofd!
  • Bak in een hete oven (liefst 250C of meer).
  • Werk de pizza’s af met zwarte peper, gedroogde oregano of een beetje gehakte peterselie.

Smakelijk!