Pizza bianco met courgette, Italiaanse wortsjes en ricotta

Heerlijk zomers, redelijk licht en zeker en vast eens iets anders dan de gebruikelijke pizza Hawaï of vier kazen. Deze pizza heeft trouwens geen saus als basis waardoor de smaken van de courgette, worst en ricotta echt tot hun recht komen. 

PIZZA BIANCA
Dat noemen ze dus een pizza bianca, of een witte pizza. Het voordeel is dat de smaken van de toppings niet verdoezeld worden door de tomatensaus, het nadeel dan weer dat je misschien niet de ‘echte’ pizza-ervaring hebt. Ik vind een pizza bianca eigenlijk een mix van pizza en foccaccia: een dunne bodem zoals een pizza, maar zonder tomatensaus zoals een foccaccia. Die ‘witte’ bodem werkt voor sommige toppings echt goed. Deze pizza is daar een voorbeeld van, maar ik vind een vier kazen pizza ‘bianca’ ook echt waanzinnig lekker. Ik geef het maar mee, hé. Je doet ermee wat je wil. Geen verplichting, maar wel écht een goed idee. Daa-aag!

ITALIAANSE WORSTJES
Italiaanse worst, of salsiccia, is een soort van varkensworst gekruid met typische Italiaanse kruiden en venkelzaad. Ze zijn hier niet altijd goed te vinden, maar je kan net zo goed zelf een gehaktmengsel maken dat erop lijkt. Kruidt je varkensgehakt met uipoeder, verse look, geplet venkelzaad, chili flakes en zout om een gelijkaardige smaak te krijgen. ⁠Je moet de worstjes anders toch uit hun omhulsel halen om de pizza te garneren, dus niemand die het merkt.

COURGETTE
Courgette wordt vaak gebruikt in de Italiaanse keuken. Logisch ook, het is super lekker, weelderig aanwezig in de moestuin tijdens de zomermaanden en heel veelzijdig. Er valt wat voor te zeggen om de courgette eerst te grillen voor je ze op de pizza legt en moest je nu een andere pizza maken, zou ik ‘awel ja’ zeggen. Maar omdat je de courgette hier rauw op de pizza legt, blijft er nog een fijne bite over na het bakken. Het zorgt er trouwens ook voor dat je de echte smaak van de courgette behoudt en de pizza niet te zwaar wordt. Niet grillen dus, dat is minder werk ook.

RICOTTA
Wij maakten deze pizza deze zomer in Italië en gebruikten dus verse ricotta van schapenmelk. Er gaat niets boven die pure smaak. Helaas is zo’n product hier moeilijk te verkrijgen en bovendien nogal prijzig ook. Ik zou in dit geval kiezen voor de supermarkt variant, want die zorgt voor hetzelfde romige en frisse effect. Als je echt all in wil gaan, kan je de ricotta lichtjes loskloppen met citroenzeste voor een ultiem zomers effect. Beetje peper erop en aanvallen. Laat het smaken!

Ingrediënten

Bereiding

  • Maak het deeg en laat rusten tot je klaar bent voor gebruik.
  • Snijd met een mandoline (of dunschiller) de courgette in dunne linten, of gebruik een mesje om dunnen plakjes te snijden.
  • Als je het gehakt zelf maakt, kan je dat ook alvast doen terwijl je deeg staat te rijzen.
  • Rol het deeg uit tot de gewenste dikte.
  • Verdeel de courgette over de bodems, kruimel er wat gehakt over en werk af met gemalen kaas.
  • Bak in een hete oven (liefst 250C of meer).
  • Werk de pizza’s af met ricotta, rucola en zwarte peper.

TIP: Een goede mise-en-place zorgt ervoor dat je snel en efficiënt pizza’s kan bakken als het deeg klaar is en de oven warm.