Pizza cacio e pepe

Pasta cacio e pepe is een echte klassieker uit de Romeinse keuken. Kaas, peper en olijfolie, that’s it. Kan ni slecht zijn, denk ik dan. Deze zomer in Italië maakte ik er een pizza van. 

KAAS
Het traditionele recept vraagt om pecorino, een scherpe schapenkaas type Parmezaanse kaas. Wie niet zo van die scherpe smaak houdt, kan net zo goed Parmezaanse kaas gebruiken. Echte puristen zullen wel gruwelen, maar dat deden ze misschien ook al toen ik zei dat het een pizza wordt. Het belangrijkste is natuurlijk dat jij het lekker vindt. Dus voilà, Parmezaanse kaas mag ook.

ZWARTE PEPER
Ik ben eigenlijk geen fan van peper. Ik gebruik het weliswaar alle dagen, maar enkel om gerechten op smaak te brengen. Ik zorg er meestal voor dat je de peper niet echt proeft en als je komt eten, krijg je peper en zout nog mee aan tafel. Dit gerecht vraagt echter om die specifieke smaak van vers gemalen zwarte peper. Het zorgt voor een vollere smaak en onderstreept de scherpte van de kaas, zonder overdrijven. Aangezien de kaas heel zout is, hoef je geen extra zout toe te voegen.

OLIJFOLIE
Mijn ‘regel’ is simpel: als je de olijfolie gebruikt als smaakmaker eerder dan als vetstof, dan moet je een goede kwaliteit gebruiken. Heb je geen goede olie in huis, of vind je de extra kost overbodig? Laat de olie dan beter weg. Niks erger dan je gerecht afwerken met een muffe olie en, onder ons gezegd en gezwegen, de pizza is ook zonder olie lekker. Smakelijk!

Ingrediënten

Bereiding

  • Maak het deeg en bereid tijdens de rusttijd de kaassaus voor.
  • Start met een roux. Smelt de boter, voeg de bloem toe en bak droog.
  • Blus met melk en meng tot een gladde (maar dikke saus).
  • Voeg (veel) geraspte Parmezaanse kaas toe. Proef en voeg eventueel nog extra kaas toe en kruid met zwarte peper van de molen (zout is dankzij de kaas waarschijnlijk niet nodig).
  • Rol het deeg uit tot de gewenste dikte.
  • Verdeel enkele lepels kaassaus over de bodems en werk af met extra gemalen kaas.
  • Bak in een hete oven (liefst 250C of meer).
  • Werk af met zwarte peper en een lekkere olijfolie.

Serveertip: een pittige salade met rucola zorgt voor een goede balans naast de rijke pizza en een glas rode wijn maakt er een echte datenight van. Smakelijk!