Pompoenlasagne met ricotta en spinazie

Wie meedoet met meatless Mondays kan deze alvast op het menu zeten voor volgende week. En de rest eigenlijk ook. Dit vegetarische recept kan zeker ook niet-vegetariërs bekoren en als je toch per sé vlees wil toevoegen lijken spek of gerookte ham me een prima keuze.

POMPOEN + RICOTTA
Het geheim van een smaakvolle pompoencrème zit hem in het roosteren van de pompoen. Ik heb het eerder al gezegd, maar een volledige pompoen roosteren is echt de moeite. Als je een kleintje neemt, gebruik je waarschijnlijk al het vruchtvlees voor deze schotel. Als je toch pompoenpuree over hebt, kan je er deze lekker soep mee maken of waarom geen zoet alternatief zoals deze pompoencake of smoutebollen met pompoen.

KAASSAUS + SPINAZIE EN GROENE KRUIDEN
De lasagne heeft niet zoveel ingrediënten, dus dan is het noodzakelijk dat elk onderdeel lekker is. Ik maak daarom (altijd) kaassaus met een roux. Rasp zelf de kaas, gebruik verse spinazie en verse kruiden en laat lang genoeg pruttelen zodat alle smaken goed kunnen mengen.

VERSE LASAGNE
Je denkt zeker al ‘daar is ze weer’, maar wees gerust: pasta maak ik nooit zelf. Ik heb het één keer gedaan, maar vond het teveel moeite en gepruts. Zo zie je maar, ik ben ook niet perfect. Haha! De meeste supermarkten hebben tegenwoordig hele lekkere verse pasta’s en ik koop ze meestal in bulk als ze in de promo staan. Wist je dat je verse pasta ook goed kan invriezen? Zo heb ik altijd lekkere pasta in huis zonder me blauw te betalen!

Ingrediënten

Voor de pompoensaus

Voor de kaassaus

Extra

Bereiding

  • Rooster voor de pompoensaus een hele pompoen gedurende 45-60min in een hete oven van 225C. Prik met een vork of scherp mesje wel enkele gaten in de schil zodat de pompoen niet ploft.
  • Verwijder de pitjes en de schil en plet het vruchtvlees met een stoemper. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng goed. TIP: ik voeg het ei als laatste toe, dan kan je tussendoor nog eens proeven en afkruiden zonder rauw ei te moeten eten.
  • Smelt voor de kaassaus eerst de boter. Voeg dan de bloem toe en laat over droogbakken. Blus met een beetje melk, roer goed en voeg de melk in beetjes toe. Leg de blaadjes laurier in de saus en laat ze even pruttelen terwijl je de spinazie en de kruiden snijdt. Haal de saus van het vuur en voeg het groen samen met de kaas toe. Roer alles goed door elkaar en stel de lasagne samen.
  • Vet je ovenschaal in met een beetje olijfolie. Ik ga als volgt tewerk: laagje pasta, pompoen, pasta, kaassaus en extra parmezaanse kaas. Herhaal dit tot je ingrediënten op zijn. Als je op het einde niet meer genoeg hebt om een hele laag van te maken, gebruik dan gewoon alles op in de bovenste laag.
  • Werk af met de bol mozzarella, het broodkruim, de pitjes en extra peper.

Schuif de schaal in een warme oven van 180C gedurende 45min en je kan aan tafel. Wil je graag wat uitgebreider eten? Serveer dan met een tomatensalade en brood. Smakelijk!