Pasta met gehaktballen en tomatensaus

Want iedereen lust graag gehaktballen, dus met deze one pan wonder scoor je echt al-tijd. Het is trouwens ook niet zoveel werk én je maakt alles in 1 pan. Beter wordt het haast niet. Koooomen eeeeeten!

FLUFFY GEHAKTBALLEN
Het geheim om fluffy gehaktballen te krijgen is dit: week enkele eetlepels panko in evenveel eetlepels melk, bouillon of water voor je het onder het gehakt kneed. Raar idee misschien, maar dankzij deze truc zijn je balletjes zacht, sappig en iets lichter dan anders. Een gerecht met zo weinig ingrediënten verdient toch ook een extraatje, hé!

TOMATENSAUS
Dit is echt de meest basic tomatensaus met maar 4 hoofdingrediënten. Look, ajuin, tomatenpuree en tomatenblokjes. Omdat je de saus maakt in de pan waarin je de gehaktballen hebt gebakken, krijg je een hele smaakvolle saus. Een beetje extra kruiding met peper en zout en lang genoeg sudderen terwijl je de balletjes verder laat garen in de saus.

PASTA
Ik zei het eerder al, en ik zeg het nog eens: pasta is niet gewoon pasta. De vorm draagt wel degelijk bij tot de smaakbeleving, dus neem voor dit gerecht een chunky pasta met wat beet. Ik kan het niet komen controleren, maar een dunne pasta is hier echt niet aan de orde. Tot zo ver ook mijn ‘doe wat je wil met mijn recepten’-filosofie. Er zijn grenzen, ja. Haha!

Laat het smaken!

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

Voor de tomatensaus

Voor de afwerking

Bereiding

  • Maak eerst de gehaktballen door alle ingrediënten grondig te mengen. Gebruik een ijsschep om gelijke balletjes te scheppen en vet je handen vervolgens in met een beetje olijfolie om mooie balletje te rollen. Bak goudbruin in een hete pan met boter en olijfolie. Schep de balletjes uit de pan en zet apart. TIP: de balletjes moeten niet volledig gaar zijn, want dan drogen ze al snel uit in de oven straks.
  • Kook intussen de pasta gaar, maar 2min minder dan de verpakking voorschrijft. Dit voorkomt dat de pasta pap wordt in de oven.
  • Voeg de gesnipperde ui en de geplette look toe aan de pan. Fruit en voeg nadien tomatenpuree toe. Bak die goed mee om zoveel mogelijk smaak te ontwikkelen. Blus met tomatenpulp en bouillon en breng op smaak met peper, zout, chili vlokken, balsamicoazijn (of -crème als de saus heel zuur is) en Italiaanse kruiden.
  • Meng de pasta, gehalveerde kerstomaten en gehaktballen onder de saus en werk af met de kaas en het broodkruim.
  • Zet in een hete oven van 200C tot de kaas is gesmolten en gegratineerd. Als je de pasta op voorhand maakt, reken je ongeveer 45min tot de saus heerlijk pruttelt en de kaas gesmolten en licht krokant is.

Serveer met een groene salade en brood (om in de saus te soppen) en eet smakelijk!