Orzotto met champignons, burrata en ham

Het is een ding, orzotto. Risotto met pasta i.p.v. rijst. Omdat orzo en rijst nogal dezelfde vorm hebben zien beide gerechten er bijna hetzelfde uit, maar de textuur is erg verschillend. Wie geen echte fan is van risotto vindt hier dus mogelijk wel een lekker gerechtje.

ONE PAN WONDER
Dit is een echt eenpansgerecht en alleen al daarvoor vind ik het zo geslaagd. Je maakt letterlijk alles in dezelfde pan, dus je hebt weinig afwas. Door de ingrediënten stelselmatig toe te voegen krijg je een volle smaak en gaat er dus niks verloren. Nog makkelijker is het als je de pasta klaarmaakt in een pan die je ook in de oven kan schuiven. Op die manier kan je de ovenschaal klaarzetten en nog even opwarmen in de oven als je aan tafel gaat. Ideaal!

CHAMPIGNONS
Champignons behoren tot mijn lievelingsgroenten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik dol ben op de herfst, het lekkerste seizoen van het jaar. De grote hoeveelheid aan paddestoelen die nu te verkrijgen is bewijst hun veelzijdig. Ik gebruik graag een mengeling van verschillende soorten verse champignons en een beetje gedroogde champignons als extra smaakbommetje.

VEGGIE OF NIET?
Dit gerecht is trouwens ook heel lekker zonder vlees. Ik gebruik meestal niet teveel vlees, maar zo’n krokante ham of spek maakt het voor mij wel extra lekker. Je kan het echter we perfect weglaten. Een beetje balsamicoazijn en extra chili flakes op de burrata, serveer er nog een groene salade bij of draai er wat spinazie onder en je hebt meteen ook een extra portie groenten aan tafel. Wie er graag wel een vleezeke bij heeft, zal niet teleurgesteld worden met een stukje gegrilde kip of gehaktballetjes.

Smakelijk alvast!

 

Ingrediënten

Bereiding

  • Verhit 2els olijfolie in je pan. Voeg de champignons in delen toe en bak goudbruin. Voeg de nieuwe portie pas toe als de oude mooi gebakken is.
  • Snipper intussen de ui fijn en pers de look. Draai het vuur lager, voeg toe bij de champignons en fruit rustig even mee.
  • Vervolgens kan je de orzo in de pan doen. Roer goed om en blus met bouillon en water. Breng aan de kook en voeg de gedroogde champignons toe voor extra smaak. TIP! Je hoeft de gedroogde champignons niet eerst te weken. De pasta moet lang genoeg koken, dus ze mogen zo mee in de pan.
  • Laat de orzo ongeveer 20min pruttelen tot de pasta gaar is. Roer regelmatig even om zodat het boeltje niet aanbrandt ondertussen.
  • Als de pasta gaar is, draai je het vuur uit. Roer de parmezaanse kaas onder de pasta en breng op smaak met peper, zout, verse peterselie en een beetje citroensap.

Serveer met burrata, krokante ham, balsamicoazijn en chili flakes.

TIP! Wie graag een extra kruidige variant maakt, kan gerust verse tijm, rozemarijn en salie toevoegen voor het ultieme herfstgevoel.